Cink

Cink je jedan od najvažnijih minerala u našem tijelu i važan je za rad svake stanice našeg tijela. Sudjeluje u aktivnosti više od 100 enzima te ima važnu ulogu u radu imunološkog sustava. Cink sudjeluje u sintezi proteina, procesu zarastanja rana, sintezi DNA i dijeljenju stanica. Važan je u razvoju ploda tijekom trudnoće, djetinjstva, adolescenciji te je zaslužan za osjet okusa i mirisa. Cink je u našem tijelu spremljen u mišićima, retini, kostima, jetri, gušterači, prostati.

Izvori cinka u hrani

Kamenice imaju najviše cinka ako gledamo po obroku, no meso (crveno meso i piletina), iznutrice čine glavni izvor u našoj prehrani. Grah, orašidi, integralne žitarice, mliječni proizvodi također sadrže značajne količine cinka.

Problem čine fitati koji su prisutni u integralnim žitaricama, leguminozama jer na sebe vežu cink i time smanjuju njegovu apsorpciju. Bioraspoloživost cinka je ipak manja u hrani biljnog porijekla.

Povećani unos cinka rezultira smanjenjem bakra u tijelu stoga je bitno unositi ih sinergijski u adekvatnom omjeru.

Neuroški problemi
Nedostatak cinka je povezan sa neurološkim i neuropshijatrijkim bolestima kao što su epilepsija, multipla skleroza, disleksija, potištenost, poremećaj nedostatka pozornosti.

Imunitet
Cink uništava viruse prehlade, naravno pod uvjetom da se suplementacija provede u što ranijoj fazi. Tada skraćuje trajanje i težinu prehlade. Uzimanje dodatne količine cinka potiče stvaranje bijelih krvnih zrnaca, T-limfocita koji su od velike važnosti u borbi od infekcija. Cink također ima antioksidativno svojstvo, neutralizira slobodne radikale i štiti tkiva od oštećenja stoga se može reći da je snažan saveznik u zdravlju srca.

Zarastanje rana i zdravlje kože
Pošto cink ima važnu ulogu u održavanju imuniteta, on pomaže u zarastanju rana te preveniranju pojavnosti akni. Regulira aktivnost žlijezdi koje su povezane za lučenje sebuma.

Reproduktivno zdravlje
Cink je od temeljnog značaja za reproduktivno zdravlje. Kod muškaraca nedostatak cinka je povezan sa povećanom prostatom a kod žena nedostatak može uzrokovati poteškoće u trudnoći, smanjenje proizvodnje progesterona što posljedično može dovesti do pojačane želje za slatkim.

Dijabetes
Cink pomaže uravnotežiti razinu glukoze u krvi i pomaže gušterači u stvaranju inzulina

Simptomi nedostatka cinka
Gubitak kose, proljev, smanjeni apetit, poteškoće sa očima, sporije zarastanje rana, mršavljenje. Osobe sa kroničnim gastrointestinalnim poremećajima, vegetarijanci, alkoholičari najčešće imaju deficit cinka.

Preporučena dnevna doza cinka je 8 mg za žene i 11 mg za muškarce.