Rogač u prahu BIO 300g

19,90 kn

-+

Rogač se koristi u ljudskoj prehrani već više od 4000 godina.
Rogač čine 80% ugljikohidrati. Sadrži vitamine A, B, B2, B3 i D. Osim toga posjeduje i znatne količine kalcija, fosfora, kalija, magnezija. U manjim količinama sadrži željezo, mangan, barij, bakar i nikal.
100 grama praha rogača ima 228 kcal, te sadrži: 4,7g proteina, 91,5g ugljikohidrata, 067g masti te čak 41g vlakana.

Rogač ima mali udio masti, ne sadrži kofein i teobromin.
Pulpa rogača ima visok udio fenolnih spojeva, od kojih su naznačajniji tanini (16-20%). Fenolni spojevi, među kojima se nalaze i tanini, djeluju antioksidativno (sprječavanje oksidacijskih reakcija inhibicijom slobodnih radikala), zbog čega imaju povoljan utjecaj na ljudsko zdravlje.

Rogač ima tanina, pektina i lignina te rogačevo brašno djeluje na suzbijanje i ublažavanje mučnine i proljeva.
Tanini rogača djeluju adstringentno na sluznicu crijeva, vežu toksine i bakterije te inaktiviraju coli bakterije što smanjuje upalu sluznice. Adstringentno djelovanje predstavlja reakciju taloženja proteina pomoću tanina i stvaranja zaštitnog sloja na sluznici. Sluzi oblažu sluznicu i na taj način smanjuju podražaj u crijevima. Uspostavljanje formirane stolice zabilježeno je dva dana nakon početka terapije rogačem, a terapija do potpuna oporavka traje u prosjeku šest do osam dana.
Smatra se da je rogač sigurno i dobro sredstvo protiv proljeva kod dojenčadi i male djece. Upotrebljava se i kod enteritisa i dispepsije, a kod odraslih za liječenje gastritisa i gastroenteritisa.

Prirodna slatkoća rogača omogućava da se njime odlično zamjenjuju kakao i proizvodi kakaa.