Zdrastvene prednosti konzumacije tikve

             

Jesen nam je već odavno pokucala na vrata i došlo je vrijeme da ljetno voće i povrće zamijenimo jesenskim i zimskim. Kao kraljica jesenskih tanjura odvano se istakla tikva i to u raznim oblicima. Na recepte s tikvom ćemo se vratiti malo kasnije, a sada bi htjeli istaknuti nekoliko zdrastevnih prednosti tikve zbog kojih se preporučuje njena povećana konzumacija.

Sama boja tikve odmah nam nameće i svoj sastav. Narančasta boja upućuje na obilje karotenoida, pigmenata koji su poznati i kao jaki antioksidansi, a u tikvi možemo naći čak 4 različite vrste karotenoida. Osim kao antioksidansi, oni djeluju i kao zaštita za naše oči i čuvaju naš vid te se po potrebi prevode u vitamin A. Prateći dalje abecedu vitamina, tikva nam osigurava i poprilične količine vitamina B skupine te vitamina C. Vitamini B skupine sudjeluju u metabolizmu stvaranja energije, pa su nam bitni za svakodnevno uspješno izvršavanje zadataka, a vitamin C je, također, snažni antioksidans koji nas štiti od mnogih bolesti.

100 g očišćene tikve sadrži samo oko 30 kalorija. Zbog takve niske kalorijske vrijednosti, tikva je poželjna namirnica prilikom proces gubljenja kilograma, a tome dodatno pridonosi i obilje topivih i netopivih vlakana. Topiva vlakna su nam bitna za održavanje stabilne razine šećera u tijelu, dok netopiva služe kao čistaći probavnog trakta i pomažu kod zatvora i loše probave.

Kada je riječ o količini minerala, tikva niti ovdje ne zastaje. Može se pohvaliti visokom razinom kalija, kalcija I magnezija. Kalij sudjeluje u održavanju normalnog krvnog tlaka, regulaciji otkucaja srca te u pretvaranju glukoze u glikogen, oblik u kojem se ona skladišti u jetri i mišićima. Kalcij zauzima važnu ulogu u izgradnju čvrstih kostiju i zubi te u održavanju zdravlja desni, pravilnog rada srca i prijenosa živčanog impulsa između živčanih stanica. Također, može utjecati na snižavanje krvnog tlaka te ublažavanje grčeva u mišićima i menstrualnih tegoba.    

Kada uzmemo u obzir sve navedeno, jasno nam je da tikva ne nosi titulu kraljice jeseni bez razloga. Preporučuje se uvrstiti tikvu na svoje jelovnike što je više moguće, a na svu sreću to nam neće biti teško zbog raznih jela u kojima  se ona pojavljuje; od deserta preko juha do glavih jela.              

Kategorija novosti: