Važnost minerala u organizmu- jod!

Za jod možemo reći da je poprilično oprečan element s obzirom na preporučenu dnevnu dozu i njegovu važnost za naše zdravlje. Preporučuje se u količini od samo 140 μg/dan za odrasle muškarce i žene, no unatoč tolikoj minimalnoj dozi ovaj element je izuzetno bitan za fizički i psihički razvoj jedinki. Upravo iz tog razloga se već dugi niz godina u mnogim zemljama kuhinjskoj soli dodaje određena količina joda i na taj način se značajno umanjila pojava teških mentalnih zaostalosti kod novorođene djece.

Važnost joda povezuje se s njegovom ulogom u proizvodnji tiroksina u štitnjači te u održavanju pravilne funkcije te žlijezde.

Štitna žlijezda kontrolira brzinu i učinkovitost iskorištavanja različitih izvora energije, regulira rast i razvoj djece, funkciju živaca i mišića, metabolizam masti i bjelančevina, iskorištavnje kisika tj. zapravo cjeloukupni metabolizam. Uzeći u obzir sve navedene funkcije, jednostavno možemo zaključiti kako nam je vrlo bitan pravilan rad štitnjače koji se održava adekvatnom količinom joda. Premala količina joda u tijelu je rijetka u razvijenim zemljama, a najbolje ju možemo primjetit zbog povećanja štitne žlijezde tj. nastanka guše. Zbog toga dolazi do izlučivanja prevelike, ali češće premale ili nikakve količine hormona. Takvo stanje se, prema mnogim istraživanjima, povezuje s nastankom raka dojke, neonatalnog hipotireoizma ili povećanja tjelesne mase.

Unosom dovoljne količine joda trudnice mogu osigurati normalan mentalni razvoj fetusa, a preporučuje se i djeci s poteškoćama u učenju.

Predoziranje jodom je također vrlo rijetko, a dovodi do metalnog okusa i rana u ustima, proljeva, povraćanja, glavobolja, osipa...

Ukoliko se pravilno hranite i konzumirate dovoljne količine ribe, uglavnom možete biti sigurni da unosite dovoljne količine joda. Dobar izvor su i kruh i kolači s obzirom na jodiranje soli, no to je zadnji izvor koji se preporučuje zbog ostalih negativnih posljedica prevelike konzumacije. Zanimljivo je za znat da su biljke i životinje uzgojene u priobalnom području bogatije jodom od onih iz kontinentalnih područja zbog tla koje je bogatije jodom.

Kao dodatak prehrani nalazi se u mnogim multivitaminskim i i mineralnim pripravcima, no ako bolujete od neke bolesti obavezno se prije početka uzimanja dodataka savjetujte s liječnikom.

 

 

 

 

 

Kategorija novosti: