Menopauza

Menopauza je stanje s kojim se svaka žena, prije ili kasnije, mora suočiti. To je točka u kojoj žena prestaje ovulirati i dolazi do izostanka redovnog mjesečnog krvarenja tj. menstruacije. Nekoliko godina prije same menopauze, jajnici smanjuju produkciju glavnih ženskih hormona (estrogena i progesterona ) i upravo te hormonalne pormjene su glavni krivci za razne tegobe koje povezujemo s menopauzom. Menopauza se obično javlja u kasnim 40-im ili ranim 50-im godinama, a možemo ju prepoznati po raznim simptomima poput valova vrućine, noćnog znojenja, depresije, anksioznosti, poremećaja spavanja, suhoea kože, povećanja tjelesne mase, bolovima u zglobovima... S obzirom na to da estrogen utječe i na mnoge druge organe i sustave u tijelu (kosti, arterije, srce, jetra...), njegove niske razine u nekim slučajevima mogu izazvati i ozbiljnije kardiovaskularne probleme ili osteoporozu.

Kako bi umanjili simptome menopauze važno je održavati hormone u ravnoteži i pokušati ih nadomjestiti, a kao najbolje rješenje predlaže se povećani unos fitoestrogena- spoja koji strukturom nalikuje estrogenu. U mnogim studijama dokazano je povoljno djelovanje fitoestrogena na smanjenje valova vrućine i ublažavanje ostalih simptoma menopauze. Najbolji prirodni izvor fitoestrogena su soja i proizvodi od soje ( sojino mlijeko, proteini soje, tempeh, tofu,...) te mljevene sjemenke lana.

Od biljaka, najveća pozornost se pridaje grozdastoj habulici ili crnom kohošu. Konzumacija 20-40 mg 1-2 puta na dan povezuje se sa smanjenjem valova vrućine, vaginalne suhoće i svraba, promjenama raspoloženja, depresije, a neke studije tvrde da utječe čak i na prevenciju osteoporoze. Mak i valerijan mogu pomoći kod problema s nesanicom, a ginseng utječe na bolje raspoloženje i koncentraciju. Crvena djetelina pomaže kod održavanja funkcije arterija te snižava visoki krvni tlak koji se može pojaviti kod nekih žena.

Zbog moguće pojave osteoporoze, potrebno je pripaziti na unos kalcija koji pomože u izgradnji kosti i održavanju koštane mase. Preporučuje se dnevni unos od 1200 mg/dan podjeljeno na 2-3 doze. Unos kalcija obavezno mora biti popračen unosom magnezija koji poboljšava apsorpciju kalcija. Najbolje bi bilo da omjer kalcija i magnezija bude 2:1.                   

Osim prehrane i dodataka prehrani, simptomi menopauze mogu se ublažiti i laganom, ali redovnom tjelovježbom. Preporučuje se svakodnevna šetnja od minimalno 30 minuta, a 3-4 puta tjedno malo zahtjevnija tjelesna aktivnost poput aerobika ili fitnesa. Također, preporučuje se prestanak pušenja te smanjena konzumacija alkohola.

Na kraju je još jednom važno naglasiti da menopauza nije bolest i da se ona ne može prevenirati, ali uz pravilnu prehranu i način života, simptomi menopauze (koji mogu biti poprilično intenzivni) se mogu ublažiti.

Kategorija novosti: