Izlječimo se od A do Ž

Izbjegnite opasnosti kod ketogene dijete

Trenutni najveći hit u svijetu gubljenja kilograma je ketogena dijeta i u posljednje vrijeme možemo primjetiti da se sve više ljudi okreće upravo ovakvom načinu prehrane. Osnovna ideja ketogene dijete je smanjiti unos ugljikohidrata na minimum i držati se preporučene količini od 30- 50 grama ugljikohidrata na dan. Druga važna stvar je unositi dovoljnu količinu proteina kako nebi došlo do gubitka mišićne mase. Dovoljna količina proteina podrazumijeva 1,75 g/kg/TM/dan za neaktivne osobe ili 2 g/kg/TM/dan za fizički aktivne osobe.

Menopauza

Menopauza je stanje s kojim se svaka žena, prije ili kasnije, mora suočiti. To je točka u kojoj žena prestaje ovulirati i dolazi do izostanka redovnog mjesečnog krvarenja tj. menstruacije. Nekoliko godina prije same menopauze, jajnici smanjuju produkciju glavnih ženskih hormona (estrogena i progesterona ) i upravo te hormonalne pormjene su glavni krivci za razne tegobe koje povezujemo s menopauzom.

Glaukom - ubojica vida

Glaukom je grupa bolesti koje pogađaju optički živac i mogu voditi ireverzibilnom oštećenju vida. Obično je, ali ne i uvijek povezan sa povišenim intraokularnim  tlakom. Glaukom pogađa znatan dio populacije i drugi je vodeći uzrok sljepoće.

Homocistein

Priča o homocisteinu je započela izvještajem dr Kilmera Mekulija iz 1969. da je povišena razina homocisteina povezana sa uznapredovalom aterosklerozom i preranom smrću. On je otkrio da djeca, rođena sa genetskim poremećajem nazvanim homocisteinurija, koji dovodi do toga da razina homocisteina bude jako visoka, djeca često umiru veoma mlada uslijed uznapredovale skleroze u njihovim arterijama. Ali, tek je 1990-tih u potpunosti uvažen značaj homocisteina u razvoju srčanih oboljenja.

Kardiovaskularne bolesti – uzroci i pravilna terapija

Kardiovaskularne bolesti su kompleksne, ali uspjeh njihovog liječenja gotovo 100% ovisi o prehrani. Za općenito zdravlje podrazumijeva se da ćete se i kretati.

Celijakija i bezglutenska prehrana

Celijakija je autoimuna bolest koja se može razviti samo kod genetski predodređenih osoba. Unošenje glutena kod osobe oboljele od celijakije izaziva oštećenje sluznice crijeva, ali posljedično i brojnih drugih organa.  Stroga bezglutenska dijeta podrazumijeva izostavljanje iz prehrane žitarica: pšenice, raži, ječma i zobi te svih gotovih prehrambenih proizvoda koji sadrže gluten, ali i svake druge hrane za koju nije sigurno da li sadrži gluten, makar i u tragovima.

Laneno brašno

Sigurno ste puno puta zaključili kako su vam jela jednolična, predvidljiva i da se stalno vrtite oko istih namirnica. Pšenično brašno se vrlo često koristi u pripremi kolača, za zgušnjavanje umaka, kod pripreme tijesta i kruhova. Zbog velike učestalosti korištenja pšeničnog brašna predlažem da promjenu u kuhinji započnete sa lanenim brašnom. Laneno brašno ne sadržava gluten stoga je idealno u prehrani kod osoba sa celijakijom ili intolerancijom na gluten.

Chia sjemenke (lat. Salvia Hispanica)

Prvotno uzgajane u Meksiku, chia sjemenke su bile iznimno cijenjene zbog svoje nutritivne vrijednosti. U prilog im ide i činjenica da su Azteci konzumirali sjemenke zbog energetske vrijednosti koju one daju, što je vrlo zanimljivo jer chia na drevnom jeziku Maya znači “snaga”.