Alergije i intolerancije na hranu

Alergije I intolerancije na hranu vrlo su raširene među ljudima diljem cijeloga svijeta, a češće se javljaju kod genetski predisponiranih pojedinaca. Bez obzira na genetiku, postoje mnogi drugi faktori u djetinjstvu i tijekom života koji mogu utjecati na to hoće li do reakcije na neki sastojak hrane doći ili ne. Unatoč tolikoj raširenosti alergija i intolerancija na hranu, mnogi još uvjek brkaju ta dva pojma...Zato ćemo Vam mi ukratko pokuštati objasniti razliku.

Do alergije na hranu dolazi ukoliko imunosni sustav reagira na neku komponentu hrane i prepoznaje ju kao štetnu. U tom slučaju dolazi do izlučivanja histamina. Ako histamin dođe u nos i grlo, osoba može osjetit svrab na jeziku ili u grlu, poteškoće sa disanjem ili gutanjem, a ako se otpusti u gastrointestinalni trakt može doći do proljeva, bolova i nadutosti. Alergije, nažalost,  mogu biti i opasne po život.

Intolerancija na hranu, kao što smo već napomenuli, nije isto što i alergija na hranu. Intolerancija podrazumijeva nemogućnost organizma da probavi određenu komponentu hrane poput laktoze, glutena i pri tome ne dolazi do zlučivanja hstamina. Simptomi intolerancije su neugodni i uključuju grčeve, nadutost ili dijareju, ali intolerancija nije opasna po život.

Trenutno je poznato oko 170 namirnica ili sastojaka hrane koje izazivaju alergijske reakcije, ali oko 90 % reakcija je izazvano mlijekom, jajima, kirkirikijem, orašastim plodovima, ribom, morskim plodovima i sojom. Ponekad je teško izbjeći hranu koja sadržava alergene, pogotovo ako se hranite vani, ali osobe s alergijama i intlerancijama uvijek moraju biti na oprezu. U restoranima se često ne vodi tolika briga oko ove opasnosti, pa se sva hrana priprema u istom prostoru, na istim podlogama i u istom posuđu. Takve stvari bi se svakako trebalo izbjegavati kako bi se spriječila kontaminacija i širenje alergena.Također, tijekom skladištenja I transporta može doći do križne kontminacije inače ne-alergene hrane.

Kako bi spriječili negativne posljedice, najbitnije se educirati o hrani koja sadrži alergene i gdje se sve oni mogu naći. Prilikom kupovine dobro čitajte deklaracije i naučite sva imena pod kojima se alergen može naći. Prilikom posjete restoranu, pri samom dolasku obavezno naglasite što ne smijete konzumirati kako bi osoblje bilo pažljivije kod pripreme Vaše hrane. Ako se alergije manifestiraju kroz respiratorni sustav, obavezno uz sebe imajte pomagala koja Vam mogu olakšati disanje.

 

 

Kategorija novosti: