Blog

Važnost minerala u organizmu- kalcij

Kalcij je najzastupljeniji mineral u ljudskom organizmu, a čak 99% kalcija nalazi se u koštanom sustavu. Iznimnu važnosti zauzima u izgradnju čvrstih kostiju i zubi te u održavanje zdravlja desni, pravilnog rada srca i prijenosa živčanog impulsa između živčanih stanica. Također, može utjecati na snižavanje krvnog tlaka te ublažavanje grčeva u mišićima i menstrualnih tegoba.

Važnost minerala u organizmu- magnezij !

Magnezij je esencijalni mineral čija je važnost prepoznata još davne 1695. godine, a do danas je otkrivena njegova uloga u održavanju mnogih bitnih funkcija u organizmu. Za početak ćemo reći samo da je magnezij nužan za održavanje dobrog zdravlja općenito, a pogotovo za održavanje funkcija najvažnijh organa u tijelu- srca, pluća, bubrega i mišića.

Izbjegnite opasnosti kod ketogene dijete

Trenutni najveći hit u svijetu gubljenja kilograma je ketogena dijeta i u posljednje vrijeme možemo primjetiti da se sve više ljudi okreće upravo ovakvom načinu prehrane. Osnovna ideja ketogene dijete je smanjiti unos ugljikohidrata na minimum i držati se preporučene količini od 30- 50 grama ugljikohidrata na dan. Druga važna stvar je unositi dovoljnu količinu proteina kako nebi došlo do gubitka mišićne mase. Dovoljna količina proteina podrazumijeva 1,75 g/kg/TM/dan za neaktivne osobe ili 2 g/kg/TM/dan za fizički aktivne osobe.

Važnost minerala u organizmu - kalij

Kalij, uz natrij, kloride i bikarbonate pripada skupni spojeva koje nazivamo elektroliti. To znači da oni i u vodenoj otopini i u krvi imaju električni naboj i kao takvi su važni za održavanje mnogih funkcija u organizmu. Uz kalcij i fosfor, kalij je najzastupljeniji mineral u našem tijelu i gotovo sav kalij se nalazi unutar stanice.

Važan je za održavanje ispravne funkcije staničnih stijenki i to se postiže usklađenošću s količinom natrija koji se nalazi izvan stanice. Ta dva minerala u tandemu reguliraju i ravnotežu tjelesnih tekućina.

Menopauza

Menopauza je stanje s kojim se svaka žena, prije ili kasnije, mora suočiti. To je točka u kojoj žena prestaje ovulirati i dolazi do izostanka redovnog mjesečnog krvarenja tj. menstruacije. Nekoliko godina prije same menopauze, jajnici smanjuju produkciju glavnih ženskih hormona (estrogena i progesterona ) i upravo te hormonalne pormjene su glavni krivci za razne tegobe koje povezujemo s menopauzom.

Zagađena voda koju pijemo

Voda je najvažniji sastojak ljudskog organizma. Čini 2/3 ljudskog tijela i neizostavan je segment svih procesa koji su potrebni za održavanje esencijalnih funkcija. Voda održava ravnotežu sustava, opskrbljuje tijelo prijeko potrebnim hranjivim tvarima i mineralima, regulira tjelesnu temperaturu, te preko nje izlučujemo otpadne tvari i toksine iz organizma. Bez vode ne bismo preživjeli dulje od tjedan dana (kod ekstremnih temperatura i kraće) i neizmjerno je važno unijeti potrebne količine vode na dnevnoj bazi kako bi naš sustav funkcionirao.

Arganovo ulje

Argan je vazdazeleno drvo , potječe iz određenih područja Maroka gdje se nije mogla uzgajati maslina., a može doseći i 21 m visine. Drvo argana je izrazito izdržljivo, raste na polupustinjskim mjestima, svoje korijenje pušta duboko u zemlju stoga ima i funkciju protiv erozije zemlje.  Plod je nalik na maslinu i sastoji se od otprilike 3 sjemena.

Prirodom protiv komaraca

Komarci su dvokrilci iz roda Nematocera i ti mali, sitni insekti mogu biti prava napast tijekom ljetnih večeri. Na usnim dijelovima im se nalazi niz bodlji i cijevi kojima probadaju kožu i sišu krv pa tako osim što su iritantni, mogu biti i potencijalno opasni za zdravlje. Mužjaci se hrane slatkim sokovima cvijeća i plodova, dok su ženke uglavnom te koje se hrane krvlju čovjeka, sisavaca, ptica pa čak i gmizavaca i žaba. Ženke se također mogu hraniti slatkim sokovima, ali im je krv potreba za sazrijevanje jajašaca.